Elisa Hermanides
Ook ABN Amro heeft cliënten geadviseerd in Iers staatspapier te stappen. De bank ontkende vorige week nog particuliere beleggers ongevraagd geadviseerd te hebben om staatsobligaties uit Ierland te kopen.
ABN Amro erkent nu dat ‘een kleine groep zeer vermogende beleggers’ actief is benaderd met het advies om Ierse obligaties te kopen.
Het gaat om klanten van ABN Amro Private Banking, tegenwoordig ABN Amro Mees Pierson.
Vorige week berichtte deze krant dat Van Lanschot het kopen van Ierse staatsobligaties tot september 2010 aan particuliere beleggers adviseerde. De bank verdedigde dit advies door te wijzen op het hoge rendement en de heersende gedachte dat het met Ierland nog niet zo erg gesteld was als met Griekenland. Andere banken, waaronder ABN Amro, zeiden nooit een dergelijk advies actief te hebben gegeven.
Daarop meldde zich evenwel een vermogende belegger die vertelde dat hij wel actief was benaderd door ABN Amro. ‘Mijn adviseur van ABN Amro Private Banking zei dat hij een ‘mooie aanbeveling voor mij had’. Conform het ‘mooie’ advies kocht de 70-jarige belegger in februari 2010 voor ¤50.000 aan Ierse staatsobligaties.
Hij heeft daar nu spijt van.
De rente van de Ierse staatsleningen was toen 4,5 %. Een mooi rendement, vond de belegger, maar hij vroeg zijn adviseur ook expliciet of deze belegging niet te riskant was. ‘Er was al gerommel met de PIGS-landen, Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje. Maar volgens mijn adviseur zou Ierland niet snel in de problemen komen.’
De koers van de Ierse obligaties is sinds de aankoop met 30% gedaald.
De rente op Ierse staatspapieren steeg vorige week naar bijna 9%.
Achteraf was het dus niet zo’n goed advies. ‘Ik had het niet moeten doen. Maar in februari vorig jaar kon niemand voorzien dat de koers van de obligaties zo sterk zou dalen en de rente de pan uit zou rijzen.
Nu zal geen enkele bank nog adviseren om obligaties in Ierland te kopen.’
Veel meer Nederlandse particulieren hebben in Ierland geïnvesteerd.
Volgens gegevens van de Nederlandsche Bank hebben Nederlandse huishoudens tussen medio 2009 en september 2010 voor €100 mln aan Ierse staatspapieren gekocht.
Volgens de belegger zijn er nu twee grote risico’s: dat Ierland een beperking in de rentebetaling aanbrengt of dat er tijdens de aflossing moet worden afgestempeld.
Toch ligt hij er niet wakker van. ‘De rente is een deel van mijn inkomen, maar ik acht het niet realistisch dat die wordt ingeperkt.’
Ook over een dreigende herstructurering kan de belegger zich niet druk maken. ‘Voor mij dreigt geen financiële strop.’
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten